O.R.W.I
Organization of Revolutionary Workers of Iran (Rahe Kargar)
به سايت سازمان کارگران انقلابی ايران (راه کارگر) خوش آمديد.
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۹ برابر با ۲۷ ژانويه ۲۰۲۱
برای انتشار مطالب در سايت با آدرس
orwi-info@rahekargar.net
و در موارد ديگر برای تماس با سازمان از
public@rahekargar.net
استفاده کنید!
خانه
مقاله ها
مقاله ها - سال ۲۰۲۱
مقاله ها - سال ٢٠٢٠
مقاله ها - سال ٢٠١٩
مقاله ها - سال ٢٠١٨
مقاله ها - سال ٢٠١٧
مقاله ها - سال ٢٠١٦
مقاله ها - سال ٢٠١٥
مقاله ها - سال ٢٠١٤
مقاله ها - سال ٢٠١٣
مقاله ها - سال ۲۰۱۲
مقاله ها - سال ۲۰۱۱
مقاله ها - سال ۲۰۱۰
مقاله ها - آرشیو
دیدگاه ها
ازدیگررسانه ها
دیدگاه ها
دیدگاه ها - آرشیو
کارگری
کارگری - بین المللی
کارگری - ایران
زنان
زنان - بین المللی
زنان - ایران
ملی
مساله ملی
راه کارگر و مساله ملی
سوسیالیسم
مسائل بین المللی
مسائل نظری سوسیالیسم
راه کارگر و سوسیالیسم
اجتماعی
گزیده ی اخبار
محیط زیست
ایران در آیینه آمار
گزارش ها و اطلا عیه ها
اطلا عیه ها
گزارش ها
سازمان راه کارگر
نشریه راه کارگر
دوره ی دوم
آرشيو نشريه راه کارگر
تک برگی راه کارگر
نشریه ی راه کارگر
اعلامیه ها
اعلامیه ها - سال ۲۰۲۱
اعلامیه ها - سال ٢٠٢٠
اعلامیه ها - سال ٢٠١٩
اعلامیه ها - سال ٢٠١٨
اعلامیه ها - سال ٢٠١٧
اعلامیه ها - سال ٢٠١٦
اعلامیه ها - سال ٢٠١٥
اعلامیه ها - سال ٢٠١٤
اعلامیه ها - سال ٢٠١٣
اعلامیه ها - سال ۲۰۱۲
اعلامیه ها - سال ۲۰۱۱
اعلامیه ها - سال ۲۰۱۰
اعلامیه ها - آرشیو
اسناد کنگره ها
کنگرۀ ٢۵
کنگرۀ ٢٤
کنگرۀ ٢٣
کنگرۀ ٢٢
کنگرۀ ٢١
کنگرۀ ٢٠
کنگرۀ ١٩
کنگرۀ ١٨
کنگرۀ ۱۷
کنگرۀ ۱۶
کنگرۀ ۱۵
کنگرۀ ۱۴
کنگرۀ ۱۳
کنگرۀ ۱۲
کنگرۀ ۱۱
کنگرۀ ۱۰
کنگرۀ ۹
کنگرۀ ۸
کنگره ۷
کنگرۀ ۶
کنگرۀ ۵
برنامه و اساسنامه
اساسنامه
برنامه
معرفی نامه و تاریخچه
معرفی نامه
رادیو- تلویزیون
تلویزیون راه کارگر
تلویزیون اینترنتی راه کارگر
رادیو راه کارگر
مصاحبه ها
دیگر تلویزیون ها
متن گفتار ها ی رادیو - تلویزیون
متن مصاحبه ها
تماس با ما
پیوند ها
Other languages
German
French
English
محیط زیست
1
2
3
4
تعداد
66
چهارشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۸ برابر با ۱۱ مارس ۲۰۲۰
منشاء کوروناويروس کجاست؟
عليه اپيدمي جهاني بيماري، اکولوژي
نويسنده: سونيا شاه
ترجمه : بهروز عارفی
نابودي محيطِ زيست نسلِ شماري از جانوران را به انقراض تهديد مي کند ، از آن جمله اند گياهان طبي و جانوراني که فهرست هاي داروئي همواره بر آن ها تکيه داشته است. جانوراني که از مهلکه جان سالم بدر مي برند، چاره ديگري ندارند جز اين که به فضاهاي کوچکي روي آورند که ساخت و سازهاي دست انسان براي زيست شان باقي گذاشته است
چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ برابر با ۱۹ فوريه ۲۰۲۰
درختان هم سخن میگویند
محمد صفوی
تقدیم به زندهیاد دکتر کاووس سید امامی پژوهشگر محیط زیست که با تأسف به شکل نامعلومی در ۱۹بهمن ۱۳۹۶ در زندان اوین درگذشت. همچنین بهیاد میآوریم دیگر کنشگران و پژوهشگران محیط زیست کشورمان را از جمله: سام رجبی، علیرضا کوهپایه، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز و هومن جوکار که در بهمن ۱۳۹۶ دستگیر و به زندان های طولانیمدت محکوم شدند و همچنان در زنداناند.
سه-شنبه ۳ دی ۱۳۹۸ برابر با ۲۴ دسامبر ۲۰۱۹
بحران اقلیمی،
توافق سبز و سرمایهداری
مصاحبه وائوس ترینتافیلو با
جان بلامیفاستر
ترجمۀ روزبه آقاجری
«جان بلامیفاستر» استاد جامعهشناسی در دانشگاه اوریگان و سردبیر مجله مانتلیریویو نوشتههای زیادی درباره سرمایهداری، مارکسیسم و بحران اکولوژیکی دارد. در این مصاحبه، بلامیفاستر بحث میکند که چرا نیودیل سبز (توافق جدید سبز) صرفا نقطه آغازی برای ورود به انقلابی اکولوژیکی است و چرا هر نظام اجتماعیاقتصادی که میخواهد از بحران اقلیمی عبور کند، باید از سرمایهداری فرا برود.
پنجشنبه ۶ تير ۱۳۹۸ برابر با ۲۷ ژوئن ۲۰۱۹
بحران اقلیمی و سیاسیشدن طبیعت
فراخوان جنبش «جمعهها برای آینده» به اعتصاب همگانی «اقلیمی»
نویسندگان فراخوان: گرتا تونبرگ و ۴۶ نفر از فعالین جنبش «جمعهها برای آینده»
تألیف و ترجمه: مانیا بهروزی
سه-شنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ برابر با ۰۷ می ۲۰۱۹
بهراه انداختن جنگ بر روی کرهی زمین
مهندسی اقلیم و ویرانی خلاقانهی زمین بهدستِ سرمایه داری
جان بلامی فاستر
برگردان: حامد سلمانی
در چنین انقلاب اکولوژیکی، ضروری است که اولویت به سریعترین حالت متصوری که میتوان سوختهای فسیلی را حذف کرد داده شود، اما این به نوبهی خود نیازمند تغییرات اساسی در روابط انسان با زمین و رابطهی انسانها با یکدیگر است. باید تأکید جدیدی بر توسعهی انسانی پایدار و تشکیل سیستم ارگانیک بازتولید متابولیسم اجتماعی گذاشته شود. قرنها استثمار و سلب مالکیت، ازجمله تقسیم بر مبنای طبقه، جنسیت، نژاد و قومیت باید بهبود یابد.
يكشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۸ برابر با ۰۷ آوريل ۲۰۱۹
زورآزمایی نفت و هورالعظیم
انفجار سیل بند هورالعظیم
سرانجام زورآزمایی به پایان رسید
و نفتیها از هور شکست خوردند
گزارش از نادره وائلی زاده
فعالان محیط زیست، شرکت های نفتی را مانع آبگیری بخش های وسیعی از هورالعظیم در سیلاب اخیر رودخانه کرخه می دانند، مسئولان اما این ادعا را رد می کنند و می گویند هم اکنون بیش از 80 درصد هورالعظیم آبگیری شده است.
پنجشنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۸ برابر با ۰۴ آوريل ۲۰۱۹
این ایرانِ ماست
که معجزهآسا نجات مییابد!
محمد درویش
به جرات میگویم: یکهزارم چنین فاجعهای در هر کشور دیگری در جهان اگر رخداده بود، این سیلِ کمکهای جهانی بود که به سویش سرازیر میشد؛ اما در ایران نهتنها چنین اتفاقی رخ نداده است، بلکه بازتابهای رسانهای این مصیبت به شکل ناباورانهای در مجامع بینالمللی بایکوت شده تا توجه افکار عمومی به آن جلب نشود. همزمان به دلیل تحریمهای ظالمانه ترامپ و متحدین خونآشامش، حتی نهادهای غیردولتی چون پزشکان بدون مرز، صلیبسرخ جهانی و ایرانیان مقیم خارج از کشور هم عملاً نمیتوانند آنگونه که باید و پیشتر در ماجرای زلزله بم شاهدش بودیم، به آسیبدیدگان سیل کمک کنند.
ویدئوی ریزش جاده در جریان سیل
پنجشنبه ۸ فروردين ۱۳۹۸ برابر با ۲۸ مارس ۲۰۱۹
بیانیه اتحادیه انجمن های علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران
در خصوص وقایع ناگوار
سیل نوروز ۱۳۹۸
فلذا هنوز نیز دیر نشده است و بعضی ها بایستی بارها به چشم خود ببینند و یا خانه های خودشان ویران شود تا متوجه شوند که صرف هزینه های گزاف دستگاه های غیر مسول و غیر متخصص ، جلوی خساراتی از قبیل سیل ، ریزگرد ، رانش زمین و .. را نخواهد گرفت بلکه درایت و نگاه احترام آمیز به طبیعت و توجه به نظر متخصصین این بخش است که با صرف هزینه های بسیار ناچیز آوردهای پایدارعالی را بهمراه خواهد داشت. و بایستی به منابع طبیعی بعنوان یک مسئله درجه اول نگریسته شود
دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۶ برابر با ۱۰ جولای ۲۰۱۷
بحرانِ آب
ابزار تسویه حساب های جناحی نیست
مازیار واحدی
فقط اراده و حضور متشکل مردم می تواند این حکومت را وادار کند به سرمایه گذاری اساسی و زیربنایی برای حل مشکلات حاد زیست محیطی بپردازد. حساس شدن به مشکلات زیست محیطی مهم است! تشکیل یا عضویت یا همکاری با تشکل های مستقل زیست محیطی در هر محلی که زندگی می کنیم مهم هستند! جلب توجه مردم به این مساله مهم است! بحران محیط زیست به جایی رسیده که بجز همگرایی و همسویی میان گروه های حامی محیط زیست برای درافتادن با ابرچالش های زیست محیطی چاره ای باقی نمانده است. متحد اگر بشویم ممکن است بتوانیم آنها را وادار کنیم که بحران را حل کنند، وگرنه سرزمینی سراپا سوخته و ویرانه از خود باقی می گذارند.
دوشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۶ برابر با ۱۵ می ۲۰۱۷
آنها باید پاسخگو باشند
مازیار واحدی
بازی های انتخاباتی محدود به حوزه خاصی نمی شود. همانطور که همه ما در این روزها شاهدش بوده ایم دست گذاشتن روی بیکاری، فقر و وضعیت معیشت اکثریت مردم در بین کاندیداهای انتخابات به یک اپیدمی تبدیل شده، و اشک تمساح است که آنها در همدردی با مردم از چشمان خود جاری می کنند. در حوزه امنیت اجتماعی هریک دیگری را متهم به این می کند که آن دیگران هستند که امنیت را از اجتماع سلب می کنند. در حوزه های دیگری مانند حقوق زنان و اقلیت های قومی و مذهبی هم وضع بهتر از این نیست. محیط زیست هم یکی از این حوزه ها است.
دوشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۶ برابر با ۰۸ می ۲۰۱۷
محیط زیست، و فاصله حرف تا عمل
مازیار واحدی
ما همیشه بر حضور سازمانهای مستقل محیط زیستی و دخالتگری مردم بومی هر منطقه در تصمیم گیری های مربوط به این حوزه تاکید داشته ایم و معتقدیم که تنها این حضور می تواند در برابر دروغ پردازی های مسئولین مانع ایجاد کند، و مسئولین هم این را بخوبی می دانند و به همین جهت است که در برنامه هیچ یک از آنها به این موضوع پرداخته نشده است. در این اوضاع احوال وظیفه سازمانها و تشکل های زیست محیطی مستقل سنگین تر شده است. آنها بایستی بتوانند خط خود را از ارگانهای دولتی و حکومتی جدا کنند تا بتوانند صدای محیط زیست باشند.
جمعه ۲۵ فروردين ۱۳۹۶ برابر با ۱۴ آوريل ۲۰۱۷
سیل وعده های انتخاباتی توخالی
در زمینه محیط زیست
مازیار واحدی
این روزها شاهدیم که همزمان با نزدیک شدن به انتخابات سیر رخدادها در جمهوری اسلامی شکل دیگری به خود گرفته است. سیل وعده ها و وعیدها از سوی مسئولین به سوی اعماق جامعه سرازیر شده و مسئولین به تب و تاب افتاده اند تا نشان دهند که همه چیز آرام است. این شکل از کار محدود به یک دسته و گروه خاصی هم نیست. از بالاترین ارگانها شروع شده و تا پائین ترین سطح از کارگزاران رژیم ادامه دارد. مجلس هم از این قاعده مستثنی نیست. خبرهائی از مجلس می رسد مبنی براینکه آنها در پی تصویب لایحه هوای پاک هستند. لایحه ای که بندهائی از آن تصویب شده و گویا قرار است معجزه کند.
سه-شنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۶ برابر با ۰۴ آوريل ۲۰۱۷
باغکشی در پایتخت
تهران درختانش را از دست میدهد
فاطمه علیاصغر
شاهدش طرح جامع شهرداري که در ۱۳۸۹ منتشر شد و نفسها را در سينه حبس کرد. اطلاعات اين طرح نشان ميداد مساحت باغات در شهر تهران در ۱۳۶۸ معادل چهارده هزار و ۱۶۷ هکتار بود. در ۱۳۸۱، به ده هزار و ۲۸۶ هکتار و در ۱۳۸۸ به نه هزار و ۹۳۲ هکتار رسيد؛ يعني در اين مدت، چهار هزار و دويست هکتار باغ از روي نقشهي تهران ناپديد شده است.
جمعه ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ برابر با ۰۳ مارس ۲۰۱۷
مارکسیسم و بومشناسی
جان بلامی فاستر
ترجمهی فرزانه راجی
در آیندهای نه چندان دور، یک «پرولتاریای زیستمحیطی»- که نشانههایش از هماکنون وجود دارد- تقریباً به ناگزیز از ترکیب تخریب محیط زیست و مشکلات اقتصادی ظهور خواهد کرد، بهویژه در پایین جامعه. در این شرایط بحرانهای مادی مؤثر بر زندگی مردم بهطور روزافزونی از اثرات چندلایهی زیستمحیطی و اقتصادی (بهعنوان مثال، بحران غذا) غیرقابل تمییز میشوند. چنین شرایطی بسیاری از جمعیت شاغل کره زمین را وادار به شورش علیه سیستم میکند. آنچه که ما اغلب به غلط «طبقهی متوسط» مینامیم – کسانی که بالاتر از زحمتکشان فقیر، اما با منافع کمی در سیستم، قرار دارند – نیز بدون شک به این مبارزه کشیده خواهند شد. مثل تمامی موقعیتهای انقلابی، برخی از عناصر روشنفکرتر طبقهی حاکم نیز قطعاً در حمایت از بشریت طبقهی خود را رها میکنند.
جمعه ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ برابر با ۰۳ مارس ۲۰۱۷
مقابله با تاثیرات تغییرات اقلیمی از کدام مسیر می گذرد؟
مازیار واحدی
کار زیاد است. احیای تالاب ها، احیای دریاچه ها، حفاظت از جنگلها، یک پارچه سازی کشاورزی، مبارزه با آلودگی هوا، بازسازی صنایع آلاینده، ....... وقتی به اینجا می رسیم می بینیم که این با قاشق آب به شتر دادن شما، نه تنها ما را در مسیر بهبود قرار نمی دهد، بلکه کار را از این هم خرابتر می کند. راه حل این است که انرژی توده ای بایستی آزاد شود. تشکل های زیست محیطی به شکلی واقعی قدرت دخالتگری داشته باشند. نظرات مردم بومی هر منطقه جدی گرفته شوند و آنها بتوانند در تصمیم گیری ها شرکت موثر داشته باشند. برای رسیدن به اولیه ترین نیازها، به شفاف سازی و اطلاع رسانی درست و واقعی احتیاج است. نیازمند آن هستیم که کار به کاردانش سپرده شود. نیاز به سیستمی داریم که در آن پذیرفتنِ مسئولیتِ عملکرد از سوی مسئولین امری مسلم باشد.
شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۵ برابر با ۲۵ فوريه ۲۰۱۷
محیط زیست
و جغرافیای اقتصادی ایران
مهندس مهدی ضمیری
بحثی نیست که باید مشکل محیط زیست در ایران مخصوصا شمال و جنوب کشور را جدی گرفت. خسارت آنقدر سنگین هست که اگر بیش از این به تعویق بیافتد بسختی میشود آنرا جبران کرد. نباید سنگینی بار اشتباهات خودمان را که بر اثر بی تجربگی و بی برنامگی و نداشتن دوراندیشی به اینجا کشانده شده است روی دوش نسل آینده منتقل کرد که نقشی در این بی مدیریتی و تخریب نداشته اند.
جمعه ۶ اسفند ۱۳۹۵ برابر با ۲۴ فوريه ۲۰۱۷
خواست های واقعی مردم خوزستان؛
و آنهائی که می خواهند از آب گل آلود ماهی بگیرند
مازیار واحدی
خیلی چیزها تغییر کرده است. حمایت های مردمی از این مطالبات برحق را شاهد هستیم. معضلات زیست محیطی خود را به صدر اخبار رسانه های داخلی، و خارجی رسانده اند، و همه اینها در پی حضور مردمی که زندگی سالم را فریاد می زنند، شکل گرفته است. ورزشکاران و هنرمندان بسیاری با دخالتگری های خود این پروسه را تقویت کردند. رسانه های اجتماعی مستقل توانستد دیوار سانسورحکومتی رابشکنند. مردم با استفاده درست از این رسانه ها توانستند قدرت بسیج توده ای خود را بالا ببرند. حالا دیگر اگر در صبحدمی جوانی در شادگان خونش با شلیک ماموران انتظامی بر خیابان می شود، تا قبل از ظهر همه مردم در همه جای کشور از آن اطلاع پیدا می کنند.
پنجشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۵ برابر با ۱۶ فوريه ۲۰۱۷
خوزستانِ در تب و تاب را تنها نگذاریم
مازیار واحدی
برای مقابله با آنها بایستی به دو نکته اساسی توجه داشته باشیم اول اینکه به هر شکل ممکن از اعتراضات مردم خوزستان حمایت کنیم. اشکال این حمایت ها را خود مردم مناطق دیگر می توانند انتخاب کنند. مهم این است که مردم خوزستان را الان تنها نگذاریم. به دو دلیل ساده: مشکلات زیست محیطی در کشور ما دیگر منحصر به یک منطقه خاص نیست و همه مناطق به شکلی از اشکال محیط زیست اشان در معرض خطر قرار دارند. دشمن اصلی تخریب محیط زیست در همه مناطق عملکرد سودجویانه رژیم اسلامی است. دشمن مشترک است. دوم اینکه تجربه دو سه سال گذشته نشان داده است که با استفاده از وسایل ارتباط جمعی مستقلی که الان در دست همه مردم یافت می شود، انحصار خبررسانی را از دست حکومت خارج کرده و با اطلاع رسانی به موقع زمینه حمایت های لازم از مردم معترض را فراهم کنیم.
شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ برابر با ۱۱ فوريه ۲۰۱۷
تالاب ها در همان آتشی می سوزند که دیگران!
مازیار واحدی
چهاردهم بهمن ماه روز جهانی تالاب بود. مهم ترین تاثیر خشک شدن تالاب ها، افزایش میزان ریزگردها در این مناطق است. ریزگردهائی که الان دیگر بسیاری از استانهای کشورمان را درگیر خود کرده است. جدای از استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، و اصفهان با چالش های متعدد مواجه هستند. سرعت نابودی حیات وحش و پوشش گیاهی در این مناطق به شدت افزایش یافته است. چه بسیار از زحمتکش ترین مردمان کشورمان که با بحرانی شدن و خشک شدن این تالاب شغل خود را از دست داده اند. این مشکلات را بایستی تنها از زبان مردمان ساکن این مناطق شنید تا بتوان با عمق این فاجعه ارتباط برقرار کرد.
پنجشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۵ برابر با ۰۲ فوريه ۲۰۱۷
بهمن بار دیگر خونین شده است!
مازیار واحدی
به هرکدام از رخدادهای بهمن امسال که می نگریم جای پای خودکامگی را می بینیم. ردّ پای حاکمیت سرمایه را می بینیم. ردّ پای خودکامگی صاحبان ثروت و قدرت را می بینیم. سوختن دو کودک کار، ذوب شدن جان های آتش نشانان و شهروندان در آتش رانت و سرمایه در پلاسکو، شهرداری، بنیاد مستضعفان، دولت و نظام و خلاصه همه، زندگی در سایه مرگ در استان خوزستان و تنفس هوائی که مرگ را نوید می دهد، ریزش سقف خانه در پی سیل و منجمد شدن کولبران در زیر هزاران تُن برف همه و همه نتیجه کارکرد سیستمی است که کارکردی نداشته است. همه این فجایع به شکلی با هم ارتباط دارند و نقطه اتصال آنها هم حاکمیتی است که مردم را به ریشخند گرفته است.
چهارشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۵ برابر با ۱۸ ژانويه ۲۰۱۷
آخرين ضربه رو محكمتر نزن
نجمه جمشيدي
وليعصر، بلندترين خيابان خاورميانه از تاريخ پر فراز و نشيب تهران بهسلامت عبور كرد تا به نسلي امانت سپرده شود كه در نابودي ميراث ملي خود شهرهاند. آن زمان كه ۶۰ هزار چنار در خيابان وليعصر كاشته ميشد، هيچگاه تصور آن نميرفت ۷۷ سال بعد تنها ۷ هزار چنار در اين خيابان باقي بماند.وليعصر تنها يك خيابان نيست بلكه يك محور تاريخي، فرهنگي و معنوي است. اين اهميت موجب شد در سال ۹۱ وليعصر ثبت ملي شود. اين ثبت شامل تمامي جداره، آسفالت، پوسته خيابان و هزاران چنار آن است. اما ثبت ملي وليعصر، دردي از آن دوا نكرد و همچنان حال و روز چنارهاي وليعصر خوش نيست. روزها پاي آنها نمك ميپاشند و با فاضلاب آبياري ميشوند و شبها با اره به آنها همجوم ميآورند و آنها را قطع ميكنند.
© 2021 Copyright:
All rights reserved